Curaçao hotspots

Curacao… Wat een prachtig eiland! Inmiddels heb ik het eiland 2x bezocht en ik kan je vertellen, dat ik zeker weer terug ga! Mijn vriendin Ynthia woonde er van 2015 tot 2019. Zij studeert inmiddels weer in Nederland, maar haar ouders en broertje wonen nog altijd op het prachtige eiland. Met dank aan dit gezin, heb ik wat andere dingen gedaan en gezien dan de meeste toeristen. Ik ben ze dan ook erg dankbaar hiervoor! Toch wil ik een paar van mijn favoriete plekjes op het eiland delen met jullie! Let op! Dit is een LANGE blogpost!

Restaurantjes en strandjes:

Kokomo Beach

Photo by: Ynthia Jacobs

Kokomo is te vinden vlak bij Sint Michiel en is een beetje in het midden van het eiland, aan de kust te vinden. Het ligt op zo’n 15min rijden van Willemstad. Wat er zo speciaal is aan Kokomo? Je kan er heerlijk eten, het ligt gevestigd aan een mooie natuurlijk baai met een strandje en het heeft een instagrammable plekje: De schommels in zee. Voor dit strandje hoef je geen entree te betalen en de parkeerplaats wordt bewaakt. Nadeel: Er liggen veel rotsen in de zee, dus als je met kinderen reist is dit niet ideaal.

Het strandje is echter prachtig! Het is niet heel groot, maar hoe het ligt tussen de rotsen en hoe de palmbomen op het strand met de wind meewaaien, is gewoon abnormaal mooi! Je kan er ligbedjes huren voor een paar gulden, dus zorg dat je cash bij je hebt! Ook heb je service op het strand, aan je ligbedje! Dus je hoeft niet persé ín het restaurant te gaan zitten om bediend te worden.

Voor de voetbalfans onder ons; Het Nederlands elftal, het Nationale team van Curaçao, Eredivisie, Europa League en/of Champions League wordt daar uitgezonden. Zo heb ik hier afgelopen seizoen Ajax kampioen zien worden!

Door de weeks is het rustiger dan in de weekenden, dus dat is ook wel een puntje om rekening mee te houden.

Koraal en Karakter

Koraal rooftop terrace & Karakter zijn ook absolute favoriete van me. Karakter is aan het strand en als je dan naar boven gaat, kom je bij Koraal terecht, met een infinity pool! Deze twee restaurants bevinden zich beide op het Coral Estate Villapark. Dit prachtige villapark ligt ongeveer in het midden van het eiland en is dus goed te bereiken. Via bordjes wordt aangegeven hoe je er kan komen, dus als je deze volgt, moet het goed komen. Niet schrikken als je slagbomen ziet! Als je jezelf legitimeert en uitlegt waar je naar toe gaat, kan je gewoon doorrijden.

Het eten bij beide restaurants, ben ik erg over te spreken! Ook de cocktails zijn een absolute aanrader! Op zaterdag kan je bij Koraal sushi bestellen. Ook deze is zeker aan te raden! De laatste keer hebben wij het besteld, terwijl we aan het zwembad lagen. Als je voor 50gulden pp eten/drinken besteld, is het liggen aan het zwembad geheel gratis! Er zijn hangmatten waar je lekker in weg kan doezelen en vanuit het zwembad heb je een prachtig uitzicht.

Ook Karakter is prachtig gelegen. Aan de rotsen en het strand, met een steiger waar regelmatig bruiloften plaats vinden. Vanaf je bedje op strand kan je bediend worden met eten en drinken. Wat een luxe! ’S Avonds is er prachtige sfeerverlichting, die het restaurant een echte eilandsfeer geven, maar het ook wat romantisch maakt. Beide een absolute aanrader dus!

Photo by: Ynthia Jacobs

Cas Abao

Cas Abao is een prachtig strandje gelegen aan de zuid-west kant van het eiland. Je kan dit mooie strandje bereiken door de Weg Naar Westpunt te volgen. Je moet afslaan naar de weg Kaminda Monica Kapel-Matheeuw (geen zorgen, er zijn genoeg bordjes die aangeven waar je moet afslaan!)

Het strand is prachtig. Het strand is breed en lang, dus om een plekje hoef je je niet gauw druk te maken. Het kan in de weekenden wel wat drukker zijn door locals, houdt daar rekening mee! Op het strand zelf staan rieten hutjes, ligbedjes en palmbomen. Voor de bedjes betaal je zo’n 5gulden. Dit kan je bij de bar regelen. De bar is geopend vanaf een uur of 10 en en zal rond 18:00uur sluiten. Buiten de grote rotsen, zijn er weinig steentjes en loop je bij Cas Abao zo het water in. Door de rotsen aan de zijkanten van het strand, is het een prachtig gebied om te snorkelen!

Cas Abao, 2018

De weg naar Cas Abao toe, is echter niet al te best. Ook is de weg ’s ochtends pas vanaf een uur of 8 geopend. Ik denk niet dat je van plan bent om voor die tijd naar het strand te gaan, maar het moet toch even gemeld worden! Cas Abao is een strand waar je entree moet betalen. Dit gaat per auto en niet per persoon. Je betaald 10gulden van ma t/m za, 12,50 op zon- en feestdagen. Zorg dus dat je cash op zak hebt!! Als je de slagboom voorbij bent, moet je nog een stukje rijden naar het strand over een beroerde weg. Houdt daar rekening mee en rijdt dus niet te hard! Er kunnen behoorlijke gaten in de weg zitten.

Grote knip

Playa Kenepa Grandi, of te wel de Grote Knip is een heel populair strand op Curaçao. Het strand is gratis te betreden en daarom is het niet alleen onder de toersiten maar ook onder de lokale bevolking. Doordat ook dit strand aan de rotsen ligt (waar je vanaf kunt springen!! Ook heel tof!), is het ook hier weer prachtig om te snorkelen.

Het zand van het strand is fijn en het lichtblauwe water maakt het echt een klein stukje paradijs. Wat verder op zee ligt een vlot waar je op kan zonnen, maar ook op strand kan dit makkelijk. Tussen het zand liggen wat steentje, waardoor op een handdoekje liggen niet heel relaxt is. Er zijn ligbedjes beschikbaar die je kan huren voor ongeveer 10gulden.

Playa Grandi

Ook wel Playa Piskado of het vissersstrandje genoemd, staat vooral bekend om de schildpadden die er je kan spotten. Omdat er veel vissers zijn die daar hun visjes schoonmaken, komen daar de schildpadden op af. Het is dus een echte snorkel aanrader! Over het algemeen is het er door de weeks wat rustiger. Het kan namelijk ook zo zijn dat de vissers het een dagje voor gezien houden en ook de schildpadden en dagje siësta houden.

Het strand zelf heeft over het algemeen weinig schaduwplekken, dus als je net als ik een lichte huid hebt, is het niet het ideale strand om een dag door te brengen. Ook liggen er meer steentjes dan zand en is het dus niet heel chill om de hele dag te liggen.

Playa Grandi is gratis en gelegen bij Westpunt. Het ligt zo’n 500m van Westpunt af. In principe is het strandje dus ook 24u per dag geopend.

Playa Porto Marie

Wil je een echt tropisch, bounty, wit zand strandje? Dan moet naar Playa Porto Marie. Niet alleen het strand zelf bestaat uit geheel wit zand, maar ook het zand in de zee, waardoor het hier extra helder is. Het snorkelen is hier wel wat minder, doordat het meeste koraal er niet meer is. De oorzaak hiervoor is, dat er extra zand is geplaatst in het water om de mensen geleidelijk naar beneden te laten lopen. Hierdoor kunnen er wel nog enkele stukken koraal en wat schelpen op de bodem liggen, dus blijf goed kijken waar je loopt.

Photo by: Ynthia Jacobs

Voor Playa Porto Marie betaal je 5gulden entree per persoon en kost een strandbedje ong 6gulden. Mocht je een parasol willen; ‘Happy Hungergames and may the odds be ever in your favor’. Het is rennen voor de beste bedjes onder de parasols.

Schrik ook niet als er ineens een varkentje naast je bedje staat. Deze lopen rond over het strand, op zoek naar eten en aandacht. Maar vooral naar eten. Soms wagen ze het op een duik met wat toeristen, maar over het algemeen duiken ze liever in je tas. Houdt hier dus rekening mee als je bijv. even gaat zwemmen over naar het toilet.

Af en toe heeft de bar aan Playa Porto Marie live muziek. Van Ynthia moet ik je de smoothies hier aanraden. Deze schijnen erg lekker te zijn! Haar absolute favoriet is Mango!

Playa Porto Marie wordt over het algemeen neergezet als één van de mooiste en leukste strandjes voor toeristen op Curuçao. Dit betekent ook dat het er over het algemeen dus wat drukker is. Ga niet te laat die kant op, mocht je naar Playa Porto Marie willen.

Plein café Wilhelmina

Dit heerlijke eetcafé is gevestig in Punda, in Willemstad en zit recht tegenover de letters CURUCAO en DUSHI. Zij zijn iedere dag van 07:00 uur tot 22:00 uur geopend.

Van 07:30 tot 11:00 uur kan je er heerlijk ontbijten. De rest van de dag kan je er heerlijk eten, van gewone broodjes tot hele schotels. En alles voor een leuke en betaalbare prijs. De werknemers zijn erg vriendelijk en er hangt een prettige sfeer.

In de 2 keer dat ik op het eiland ben geweest, heb ik meerdere keren hier geluncht. Het eten is gewoon écht heel lekker en er is voor ieder wat wils. Wat ik zelf ook erg fijn vind, is dat de porties gewoon goed zijn en dat voor een normale prijs. Niet ieder restaurant heeft dat.

St. Tropez Oceanclub

Voor Ynthia’s 21e verjaardag gingen we met haar gezin hier een drankje doen

Voor Ynthia’s 21e verjaardag (mei 2019) zijn wij hier naar toe gegaan voor cocktails voor het etentje dat gepland stond en ik was erg onder de indruk van deze toffe plek! De cocktails zijn in ieder geval een absolute aanrader! Deze waren erg lekker! St. Tropez is gevestigd in Pietermaai, Willemstad.

Toen we daar waren, zagen we een infinity pool, dus ik heb wat research hiernaar gedaan: Je kan ook hier heerlijk aan het zwembad bediend worden! Het zwembad is dagelijks open vanaf 10:00uur en entree is voor volwassene 15gulden en voor kinderen 5gulden. Er is gratis wifi en je kan gratis gebruik maken van het toilet, een douche en kledinghokjes. Helaas kan je vanaf St. Tropez niet zo naar de oceaan. Echter kan je wel lekker van het uitzicht genieten. Let op: Er is echter een badmeester/life guard o.i.d. Zwemmen is dus wel op eigen risico.

Pirate Bay

Pirate Bay is het eerste restaurant op Curaçao waar ik heb gegeten! Ik was die middag aangekomen en die avond gingen we meteen uit eten en dit was bij Pirate Bay. Het ligt officieel in Willemstad, maar je kan het vinden aan Piscadera.

Bij Pirate Bay kan je overdag lekker op het strand zitten. Het is wel een betaald strand van 5gulden p.p. Je kan er dan gebruik maken van parasols, ligstoelen en er is zelfs een duikschool aanwezig! Het strand zelf is wat kleiner en intiemer en kan wat drukker zijn door de hotels in de omgeving die er ook gebruik van maken.

Wij hebben er ’s avonds gegeten en volgens Ynthia vernadert de kaart daar nooit! De prijzen zijn vergelijkbaar met lokale Nederlandse restaurant prijzen. De prijzen zijn dus prima. Het eten is erg lekker! De kaart is niet heel erg gevarieerd maar er is wel voor ieder wat wils. Je hebt regelmatig uitzicht op cruiseschepen die vlak voor de baai stil liggen en dus een mooi uitzicht geven!

Photo by: Ynthia Jacobs

Old Dutch

Photo by: Ynthia Jacobs

Old Dutch; een échte Nederlandse kroeg gevestigd in Pietermaai, Willemstad. Hier worden onder anderen Formule 1 en voetbal uitgezonden, maar je kan er ook terecht voor een potje darten!

Mygor Jacobs

Ze hebben een prima menu voor goede prijzen. Je kan hier heerlijk terecht voor een broodje kroket of frikandel maar ook voor een broodje ham of kaas. Ook kan je hier terecht voor een portie bittergarniteur. Daarnaast heb je een ruim menu met veel verschillende opties en ja; ook dingen die niet oer-Hollands zijn. Ynthia’s aanrader: De Wienerschnitzel! Volgens haar is dit het lekkerste op de kaart.

Photo by: Ynthia Jacobs

Met Koningsdag pakken zij altijd groots uit en hebben ze een band in hun cafétje. Ook hebben ze een extra bar en ruimte om te dansen. Ze hebben heerlijke schaduw gecreëerd en maken er een extra groot feestje van. Mocht je op Koningsdag op Curaçao zijn, dan is dit zeker een aanrader!

Andere hotspots:

Mambo Beach Blvd

Mambo Beach is een heel ruim begrip op Curaçao en wellicht één van de bekendste plekken. Er zijn verschillende (betaalde) stranden waar je lekker kan chillen. Buiten de weekenden en vakanties is het minder druk, waardoor je heerlijk rustig rond kan lopen en/of op strand kan liggen.

Er zijn verschillende beachclubs en gedurende week worden hier feesten gegeven. Zo heb je bijvoorbeeld op zondagavond Wet & Wild en heb je op maandag 80’s night bij Madero Ocean Club. Op zaterdag zijn er verschillende DJ’s en kan je tot in de late (of vroege) uurtjes lekker dansen! Ook komen hier regelmatig bekende Nederlandse artiesten optreden (of als je goed bent in bekende mensen spotten, zal je ze hier ook zeker tegen kunnen komen!).

Naast het strand en de feestjes, zijn er ook wat winkeltjes waar je leuk je geld aan souveniers kunt besteden. Ook hier zijn wat leuke plekjes voor Instagram te vinden! En een leuk feitje; een van de Nederlandse radiozenders van het eiland zit hier gevestigd. Leuke muziek voor in de auto; Dolfijn FM. Zeker een aanrader!

Dolphin Academy

Dolphin Academy; een ontzettend mooie plek op Curuçao waar je zeker langs moet! Ik weet dat veel mensen er op tegen zijn, maar ik hoop dat ik je mening kan veranderen.

Bij Dolphin Academy Curaçao heb je verschillende zee- en zoogdieren, waaronder dolfijnen. Zij staan dan ook voornamelijk bekend voor het zwemmen met dolfijnen. Er zijn plekken op de wereld waar deze lieve en prachtige beesten niet goed behandeld worden, maar Dolphin Academy is daar absoluut niet één van. De dolfijnen zwemmen in natuurlijke lagoons, kunnen hun eigen vis vangen en zijn dus niet afhankelijk van de trainers. Ook kunnen zij terug naar zee, maar kiezen er zelf voor om terug te keren naar de lagoons.

Het programma is niet iedere dag hetzelfde voor ze, waardoor het leuk blijft en ze vrijwillig mee blijven doen. Iedere dag mogen ze iets anders doen en ze weten van te voren niet waar ze heen moeten. Zo beginnen ze de ochtend met een zoektocht die het voor deze mooie dieren leuk houdt. Een voorbeeld hiervan is dat ze voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking een speciale therapie hebben met de dolfijnen. Ze kunnen ook gaan zwemmen in de lagoons of op open zee met locals/toeristen.

Het welzijn van de dolfijn staat gewoon écht voorop. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de dolfijnen nog heerlijk eigenwijs zijn en doen wat ze zelf willen. Ik heb nu twee keer deze prachtige ervaring mogen ervaren en beide keren werd ik gekoppeld aan een eigenwijze en dwarse dolfijn. MAAR zolang je doet wat de trainers tegen je zeggen, je de spelletjes meespeelt en écht met ze meezwemt, wordt/blijft het voor hun leuk en gaan ze ook met jou spelen. Dit jaar (2019) waren we met één van de dolfijnen aan het zwemmen en die liet ons steeds rondjes zwemmen. We voelde ons op een gegeven moment wel in de maling genomen door een dolfijn. Ook gingen we aftellen om naar beneden te duiken en de dolfijn had dat op een gegeven moment door en ging al voor wij bij ‘1’ waren. Erg leuke ervaringen.

Het kan ook zijn dat de dolfijnen die dag er écht geen zin in hebben en dat je programma wordt uitgesteld of zelfs gecanceld(of nou ja, verzet). Ze gaan de dolfijnen niet dwingen om iets te doen. Dit gebeurt zelden, maar kan wel eens gebeuren.

Verder zijn er in aquariums nog visjes, kwallen, krabben, zeesterren, roggen en zelfs kleine haaien. Deze dieren zijn gered uit de oceaan en kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. Dit geldt ook voor de flamingo’s die in het midden staan. Deze kunnen niet meer (ver genoeg) vliegen om voor zichzelf te zorgen. Er staat een bordje bij waarop de voerdertijden staan aangegeven en dan kan JIJ dat doen. HEEL eng, maar wel heel tof!!

Jan Thiel

Jan Thiel is een buurt in de omgeving van Mambo Beach. Het is gelegen aan de Zuid-Oost kant van het eiland. Het is een enorm toeristisch gebied met veel verschillende hotels, resorts, restaurants and verschillende stranden. Het is één van de mooiste gebieden van Curaçao en ook hier zijn veel bekende Nederlanders en/of acteurs of zangers te spotten.

Ook vind ik dat het eruit ziet als een wijk uit de Sims die ik vroeger altijd maakte. Met grote kleurrijke huizen, grote auto’s, maar weinig mensen,

Er zijn verschillende mooie uitkijkpunten zoals onder anderen het ‘Curaçao bankje’ en fort Beekenburg. Beide zijn het zeker waard om even een bezoekje te brengen. Ook de zoutpannen van Jan Thiel zijn een aanrader! 

Wat ik dan weer een heel leuk puntje vind is de Albert Heijn. Deze heet Van Den Twuyl en alles is in Albert Heijn Kerst paars (als je me nog volgt) i.p.v. blauw. Leuk om even een bezoekje te brengen (en snel weer weg want je bent niet voor niks op vakantie).

Santa Martha

Curaçao kent 5 natuurlijke inhammen en Santa Martha is daar één van. Santa Martha heeft een prachtig uitzichtpunt over de Santa Martha baai. Het is dan ook wel een echte hotspot want tot nu toe kennen niet veel toeristen het.

Als je op de Weg Naar Westpunt rijdt, moet je de afslag Soto nemen. In Soto kom je een kerk tegen en dan moet je de eerste naar links. Je komt dan eerst lang landhuis Groot Santa Martha. Als je het landhuis aan de rechterhand hebt gehad, ga je zigzaggend mee de berg op tot het hoogste punt.

Dit is een van de mooiste plekken die ik heb gezien op Curaçao. Neem dan ook rustig de tijd om het in je op te nemen. De verschillende kleuren van het water, de Christoffelberg op de achtergrond, de bootjes. Het is adembenemend.

Shete Boka Park Westpunt

Het nationale park Shete Boka, wat vertaald ‘’zeven inhammen’’ betekent, heeft een kustlijn van zo’n 10km. Dit nationale park is te vinden aan de noordkant van het eiland en ligt naast het Christoffelpark (zie ook Weg Naar Westpunt).

Het park bestaat uit verschillende bijzondere dingen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het kan te voet, maar wij hebben (beide keren) alles met de auto gedaan. Dit is te doen, maar de wegen zijn overhard. Houdt hier rekening mee. Mocht je toch lekker alles te voet gaan doen, neem dan alles mee uit de auto. Er wordt helaas nog wel eens wat gestolen. Welke keuze je ook maakt; zorg dat je stevigere schoenen aan hebt. Of je nou met de auto gaat of niet, er komen stukken waar je niet op de slippertjes of dunne gympies wilt lopen!

In dit mooie park kan je onder anderen de golven van de zee tegen de rotswanden aan zien klappen bij het Boka Tabla. Je kan een prachtige natuurlijke brug zien bij de Boka Wandomi en dan heb je nog mijn favoriet; het Boka Pistol. Hier slaan de golven zo hard tegen de rotsen aan dat het via een inham meters omhoog schiet. Het is adembenemend om met eigen ogen te zien en zeker een foto momentje waard!

Het park bezoeken kan van 09:00 uur tot 17:00 uur en kost 15gulden p.p.

Overige tips:

  • Huur een auto! Zonder auto kom je ner-gens op dit eiland. De bussen rijden onregelmatig en soms zelfs niet. Houdt er wel rekening mee dat ze daar VEEL minder verkeersregels hebben dan wij in Nederland.
  • De strandjes staan vaak pas aangegeven als je op de juiste weg er naartoe zit. Vanaf een meter of 500 voor het strandje. Zodra je het ene strandje voorbij bent, zal het volgende strandje pas worden aangegeven! Goed opletten dus!
  • Neem ook eens een kijkje in één van de Landhuizen! Deze zijn allemaal in principe iedere dag geopend, maar je moet er wel rekening mee houden dat ieder landhuis een nieuwe bestemmingsplan, wat dus kan betekenen dat een landhuis bijv. al is omgezet in een restaurant, musuem, school of winkelcentrum. Zoek dit van te voren uit! Landhuis Knip en Ascesson zijn o.a. nog open voor publiek als oud landhuis.
  • Willemstad; Dé hoofdstad van het eiland is uiteraard ook een echte aanrader. Van de winkeltjes, tot de leuke restaurantjes, de bioscoop en uiteraard de Instagrammable letters! Je kan er een hele dag doorbrengen en nog meer dan de helft van de stad niet hebben gezien. Ga op zoek naar de Dikke Dame(s) die verspreid staan in de stad, bezoek het Riff Ford, de handelskade of ga op zoek naar de muurtekeningen voor een Intagrammable foto.
  • De Pondjesbrug open zien gaan, is een hele nieuwe belevenis. De pondjesbrug in de avond, met verlichting, is al helemaal een aanrader! Als de Pondjesbrug open gaat, kijk dan goed naar de vlag de gehesen is. Als deze oranje is, betekent dit dat de brug er maar half uit zal gaan en dat dit niet al te lang gaat duren. Dan is het ook tof om er op te blijven staan en het mee te maken. Is de vlag zwart (of donkerblauw. In ieder geval een donkere kleur) dan betekent dit dat de brug er helemaal uit gaat en dat dit een behoorlijke tijd gaat duren. Je kan je tijd in de stad veel beter besteden en zeker midden op de dag wil je niet in die felle zon op het water vast zitten want je kan er ECHT niet meer af. Goed naar kijken dus!!! Als de brug eruit is, varen er pondjes om je naar de andere kant te brengen.
  • Probeer eens lokaal eten bij één van de restaurants! Ynthia’s favoriet is stoba!
  • Onder anderen bij Jan Kok en op de weg naar Kokomo kan je flamingo’s tegenkomen! Op deze plekken zijn ook een soort parkeerplaatsen gecreëerd dus als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard om even te stoppen!

Ondanks de hoeveelheid tekst, was dit maar een klein gedeelte van mijn favoriete plekjes op Curaçao. Echter als ik alles op zou moeten schrijven, zou deze blogpost nooit eindigen. Het is zo’n enorm mooi eiland en je moet het zelf een keer gezien hebben!

Liefs Tessa

Author

xtessaouwehand@hotmail.com
A lot of woman with a lot of layers, a lot of personality, a lot of dreams, a lot of ideas, a lot of strategies, a lot of wanderlust and a lot of love.

Weekblog 1

09/09/2019