Tess goes USA #4

Blog nummer 4 over mijn route naar Amerika! Inmiddels ben ik dus geplaatst en heb ik voor deze zomer een baantje als leidinggevende op een zomerkamp in Amerika! Het duurde na mijn plaatsing helaas wel even voor ik weer wat nieuwe informatie kreeg en hierdoor duurde het dus ook weer even voor ik een nieuwe blog kon plaatsen. Wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij de organisaties? Ik heb werkelijk geen idee…

Dus. Hoe nu verder? De volgende stappen zijn o.a. mijn contract(en) tekenen, meer dingen uploaden en mijn VOG en Visum aanvragen. Daarnaast ben ik nu aan het kijken voor mijn vlucht die kant op en naar de mogelijkheden om nog wat door te reizen. Ook ben ik aan het kijken wat handig is om mee te nemen. Neem ik een grote rugzak of toch een koffer? Wat is handig? Wat moet ik mee qua kleding? Qua spullen? Ik moet een hoop uitzoeken, dat is zeker!

Op de staff website van het kamp ben ik inmiddels ingelogd en heb ik mijn contract al digitaal getekend! Nu zijn er nog behoorlijk wat andere dingen die ondertekend moeten worden en ik zal er niet omheen draaien; ik begrijp niet alles. Ik moet zeker voor dingen als mijn zorgverzekering etc. even contact op gaan nemen. Dat is in Amerika allemaal zo gek geregeld.

Naast mijn contract heb ik wel al mijn ‘Staff Personal Behavior Agreement’ en mijn ‘Staff Waiver & Liability’ al online kunnen ondertekenen. Dit zijn meer de regels en dingen die van mij verwacht worden tijdens het kamp. Ik heb deze gedownload en uitgeprint om het ook op die manier nog een aantal keer door te kunnen lezen en om het zwart op wit bij me te kunnen hebben.

Zo moest ik meerdere gezondheidsverklaringen ondertekenen en weer inscannen. Ook mijn Placement Agreement, Voluntary Disclosure Statement en Receipt Of Empleyee Handbook moesten uitgeprint, ondertekend en ingescand worden. Dit alles heeft me behoorlijk wat tijd gekost, maar als het goed is, is alles nu klaar!

Via Activity International is mijn VOG aangevraagd en deze is nu in behandeling. Voor het zomerkamp dat ik Nederland de afgelopen jaren heb gedraaid, is deze eigenlijk altijd goed gekeurd. Dus ik ga er eigenlijk van uit dat dit geen probleem moet zijn.

Inmiddels is dus alles uitgeprint, ondertekend en geupload. Dus de volgende stap is: mijn vlucht boeken. Doordat ik zo snel groen licht heb gekregen, heb ik het geluk gehad dat ik mijn ticket heb kunnen boeken tijdens de KLM Werelddeal weken! Nu staat alles officieel vast en zal ik half juni écht vertrekken naar Amerika!

Dit wordt mijn eerste lange reis ooit… En alleen. Of ik het spannend vind? Ja. Heel erg. Maar goed, een avontuur ga ik eigenlijk nooit uit de weg!

Op naar de volgende stap: Een visum! Of… Toch een ESTA? Hier heb ik veel verwarring over gekregen. Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is onderdeel van het ‘’Visa Waiver Program’’ en is dus een elektronisch systeem dat reistoestemmingen voor Amerika uitgeeft door je vooraf te registreren. De ESTA is in het leven gebracht na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. Een ESTA is geen visum of e-visum, maar een digitale reistoestemming om Amerike binnen te mogen reizen en is het dus mogelijk om zonder visum naar Amerika te reizen.

Een ESTA is dus geen visum. Reizigers met een Nederlandse (of Belgische) nationaliteit hebben geen visum nodig, indien ze voor een verblijf korter dan 90 dagen naar Amerika reizen. Nu blijf ik prècies 90 dagen in Amerika… Dus toen kwam de vraag; heb ik aan een ESTA genoeg, of moet ik toch een visum aanvragen?

Deze vraag heeft mij een behoorlijke tijd bezig gehouden, maar gelukkig was daar mijn contactpersoon Luuk van Activity International; ik moet een J-1 Visum aanvragen. Deze zullen vanuit Amerika naar AI verstuurd worden en zij sturen het dan weer naar me door! Ik heb me dus druk gemaakt om niks.

En dus kon ik door naar de volgende stap: Mijn zorg-(en reis)verzekering. Ook dit is nog een hele kluif om uit te zoeken. Wat zit er al in mijn zorgverzekering en wat vergoed mijn reisverzekering? Moet ik iets extra’s afsluiten? Moet ik iets tijdelijk laten vallen als ik in Amerika zit? Voor mijn zorgverzekering heb ik aan de telefoon gehangen met mijn zorgverzekeraar (duh). En ik vind het toch wel erg leuk dat het twee kantoren heeft; één in Eindhoven en één in Limburg. De accenten zijn altijd weer lachen en gezellig. Nadat ik de nodige informatie van haar had gekregen, kon ik op zoek naar wat mijn reisverzekering al heeft en wat ik nog nodig zou hebben. Zo ben ik tot de conclusie gekomen dat ……

Beetje bij beetje komen we al een stapje dichterbij! Nog iets meer dan 140 dagen… De spanning loopt steeds meer op en het enthousiasme groeit met de dag.

Zodra ik weer wat nieuws heb, zal ik uiteraard een nieuwe blog schrijven!

Liefs, Tessa

Author

xtessaouwehand@hotmail.com
A lot of woman with a lot of layers, a lot of personality, a lot of dreams, a lot of ideas, a lot of strategies, a lot of wanderlust and a lot of love.

Weekblog 21

27/01/2020

Weekblog 22

03/02/2020