24 dingen die ik leerde in 24 jaar 🎈🥳

Er is er één jarig, hoera, hoera! Vandaag, 30 november 2019, is de dag dat ik 24 kaarsjes uitblazen mag! 🎂 Ik heb in de loop van de jaren geleerd dat dit niet voor iedereen vanzelf sprekend is en ik ben dankbaar dat ik deze leeftijd heb mogen bereiken. Al moet ik zeggen dat het ouder worden leuker was in de tienerjaren dan nu. Ik keek er altijd écht naar uit. Nu heb ik een beetje zoiets van; oh… we gaan wel heel hard.

Met mijn jeugd thuis was zo goed als niks mis. Ik heb eigenlijk altijd wel een goede band met mijn ouders gehad, een lieve zus (ook al konden we elkaar enorm dwars zitten), lieve huisdieren en een lieve familie. Nu was het voor mij op school niet altijd even leuk. Op de basisschool niet, de middelbare niet en zelfs op het MBO niet. Okay, op het HBO ook niet zo zeer, maar dat lag niet aan de mensen om me heen… Ach goed, ik dwaal af…

Ik wil hier namelijk juist een positieve post van maken, in plaats van een negatieve; no worries. In de laatste jaren ben ik namelijk veel minder negatief geworden. Het glas is vaker half-vol dan half-leeg en ik wil graag met jullie delen wat ik o.a. heb geleerd in de afgelopen 24 jaar:

 • Travel the world!!!! 🌍 Reizen is mijn grootste hobby (en één van de beste en heerlijkste dingen die je kan doen). En dan heb ik het niet over een all inclusive vakantie waar je de hele dag aan het zwembad ligt (al zijn deze ook heerlijk). Nee, het rondtrekken door een land of over een eiland is fantastisch. Nieuwe cultuur snuiven, nieuwe mensen leren kennen en nieuwe plekken ontdekken. Maak die reis, ook als je (net als ik) alleen bent. Doe het. De wereld kan zó mooi zijn.
 • Iedereen op deze wereld vecht zijn/haar eigen gevechten. Wie ben ik om een oordeel te hebben over een ander? Het leven is voor niemand makkelijk. Probeer daar aan te denken voor je iets zegt of doet, want geloof me; je kan iemand ENORM kwetsen met zelfs maar een ‘onschuldige’ opmerking.
 • Pesten is overal en is bijna altijd aanwezig. Ik heb het zelf beleefd, ik heb het zien gebeuren als leiding op zomerkamp en ik hoor de verhalen van neefjes en nichtjes. Mocht jij zelf ooit slachtoffer er van zijn geweest of zie je het; praat erover. Het voelt misschien wel zo, maar je staat er écht niet alleen voor. Probeer ook als je het merkt er als omstander iets aan te doen. Samen sta je sterker. Kaart aan dat het niet okay is. Het gebeurt ook regelmatig nog bij volwassenen, niet alleen bij kinderen!!
 • Ditzelfde geldt voor mentale dingen zoals depressies, angststoornissen of eetstoornissen. Ik weet dat het misschien voelt alsof je er alleen voor staat; maar dat is niet zo. Ik weet dat dit niet 1,2,3 is opgelost, maar praat erover. Vindt iemand die je vertrouwd en bouw weer aan jezelf. Je bent een masterpiece waar nog aan gewerkt wordt. Geef jezelf niet op. Zoek hulp als je denk dat je het niet meer alleen aan kan. Die stempel die je denkt opgedrukt te krijgen, valt ZO enorm mee. Soms kan je iets niet alleen en dat is okay. Dat maakt je niet gek of raar, dat maakt je mens.
 • Het is okay als je boven de 20 bent en nog niet weet wat je wilt. Niet iedereen staat in jouw schoenen en weet wat je hebt meegemaakt. Je ben niet incompleet zonder relatie. Je bent je eigen superheld en een sidekick is niet zo zeer nodig. Welkom, maar niet per se nodig. Je komt er wel. Het is okay als je nog thuis woont, zolang dit goed gaat. Niet iedereen piekt op hetzelfde moment. Jouw piek komt nog wel! Blijf in jezelf geloven!
 • Het is nooit te laat om te worden wat je altijd al hebt willen zijn. Natuurlijk zijn sommige dingen niet heel realistisch, maar als je geen idee hebt wat je wilt, maar wel lekker aan de bak bent ergens waar je je op je gemak voelt, is dit helemaal goed. Het leven is kort, maar wel het langste wat je hier op aarde zal doen. Jij bent de schrijver van dit verhaal. Jij hebt de pen in handen. Maak er een bestseller van.
 • Je hoeft niet altijd je dromen te laten varen. Okay, mijn droom was vroeger om zangeres of actrice te worden… Dat is hem niet geworden. Helaas pindakaas. Maar een andere heel grote droom van mij was om voor een langere periode naar Amerika te gaan en deze droom wordt in 2020 werkelijkheid. Soms loopt het niet zoals je wilt, maar kan je altijd een andere weg vinden. Meerdere wegen leiden naar Rome. Vindt de jouwe en blijf gaan!
 • Je hoeft je niet altijd te verantwoorden. Niet iedereen is jouw tijd en energie waard, want het interesseert ze niet. Soms kan je het er beter gewoon bij laten en dat is okay.
 • Het leven loopt niet altijd zoals je wilt, maar vaak is het wel het beste om er iets van te maken. Deze kan wat krom overkomen, dat weet ik. Ik bedoel; ik koos er ook niet voor om mijn moeder te verliezen toen ik nèt 20 was. Maar ik kies er nu wel voor om niet in zak en as te blijven zitten. Ik kies er wel voor om weer vooruit te kijken. Dit betekent niet dat dit altijd zonder slag of stoot zal gaan, maar met je glas half-vol, begin je een dag toch wat lekkerder.
 • Geloof niet alles wat je hoort of ziet. Mensen liegen om hun eigen hachje te redden. Tegenwoordig is een ‘screenshot’ heel makkelijk te faken. Knik en laat mensen praten, maar beoordeel pas als je beide kanten van het verhaal kent.
 • Laat je verleden je toekomst niet verpesten. Ik denk dat veel mensen zichzelf er in herkennen, wanneer ik zeg dat ik zelf stomme en domme dingen heb gedaan en gezegd. Ik ben mensen kwijt geraakt door mijn eigen onzekerheden. Ik ben vriendschappen verloren doordat ik heel graag ergens bij wilde horen. Ik heb trauma’s opgelopen op verschillende vlakken en vind sommige dingen nog altijd eng… Maar dit weerhoud me niet meer om er niet het allerbeste van te maken. Zoals Big Time Rush zei, en ik quote: ‘’It’s the only life you’ve got, so you gotta live it big time!’’ (en voor de mensen die het kennen; graag gedaan! Je hebt het nummer nu waarschijnlijk in je hoofd!)
 • Schaam je niet voor je passies! Als je ergens enorm van kan genieten, f*ck it! Deel het op je social media, schreeuw het van de daken; kan jou het schelen! Ik zie er vast als een idioot uit wanneer ik in een kolkende ArenA aan het schreeuwen ben naar de spelers van Ajax of wanneer ik met mijn Disney oortjes door Disneyland Parijs huppel. Kan mij het schelen! Ik word hier ZO intens gelukkig van. Dus waarom zou ik me druk maken om wat de zwager van een tante van de achterneef van een vriend van een vriendin van mij vindt? Ik geniet hier van. Groetjes!
 • Push jezelf. Stap uit je comfortzone. Alleen op die manier kan je leven op de beste manier. Dingen spannend vinden kan altijd, maar laat het je niet weerhouden om iets te doen wat je eigenlijk wel wilt. Ga die avond mee stappen. Stap in dat vliegtuig. Stuur dat berichtje. Doe het.
 • Het is niet erg om anders te zijn. Ja. En dat uit mijn mond. Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik een bijzonder geval ben. Ik zie de wereld vaak anders dan de mensen om me heen (vandaar ook de wereld VOLGENS Tessa i.p.v. ‘van Tessa’. Het is hoe ik het zie en beleef). Ik heb een uitgesproken persoonlijkheid. Ik kan om je heen huppelen en liedjes zingen die niemand kent of die niemand leuk vindt. Ik kan de gekste dansjes doen in een publieke ruimte. Niet om aandacht te trekken of omdat ik de mensen met wie ik ben voor schut wil zetten… Nee, ik doe het omdat ik zo ben (okay en soms om de mensen met wie ik ben voor schut te zetten). Waarom zou ik dit soort dingen verschuilen? Omdat het niet is zoals de meeste mensen zijn? Lekker belangrijk! En dit geldt ook voor jou. Jij bent jij. Je bent wie je bent door wat je in het leven hebt meegemaakt, door de mensen om je heen en door hoe jij de wereld ziet. En geloof me; je bent leuk zoals je bent. Ook als je anders bent! ‘Be a unicorn in a stable with horses’. ‘Be a cupcake on a plate with muffins’. Laat de wereld zien wie je bent. ‘’You can’t blend in when you were born to stand out.’’
 • Het is okay als je een dagje of avondje voor jezelf kiest. Heerlijk hoor, in het weekend lekker met vrienden/vriendinnen ergens wat drinken, de hoort op of een avondje stappen. Maar voel je zeker niet verplicht. Als je een zware week hebt gehad of wanneer je even geen behoefte hebt aan mensen om je heen, kan je prima een dag thuis blijven. Je vrienden houden van je om wie je bent en zullen het accepteren als je er niet bent. Soms is een dag/avond voor jezelf precies wat je nodig hebt en dat is helemaal okay. MAAR maak er geen gewoonte van. Je tijd op aarde is kostbaar. Doe dingen waar je écht gelukkig van wordt.
 • Maak foto’s en filmpjes. Zoveel je kan. Overal. Dit klinkt misschien stom, omdat je van het moment wilt genieten. Maar ieder moment gaat voorbij. Op deze manier kan je nagenieten. Ik heb er spijt van dat ik zelden met mijn moeder op de foto ging… Dat was namelijk ‘niet cool’. En nu zou ik er heel veel voor over hebben om een goede recentere foto van haar en mij te kunnen hebben… Ik fotografeer bijna alles wat ik doe en maak vaak filmpjes. Daar is niet altijd iedereen even blij mee, maar later is het heerlijk om op terug te kijken. (Zo heb ik o.a. een filmpje in elkaar gezet toen de eerste uit onze vriendengroep ging trouwen, met beelden van toen we 16 waren tot nu. Het was heel bijzonder en ik ben zo blij dat ik deze beelden heb). Uiteraard hoef je niet vergroeid te zijn aan je telefoon, wat ik als blogger (wat ik nu als excuus gebruik) wel heb. Maar af en toe een foto of video van een moment, kan je later terug nemen naar dat mooie moment.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Ik was zo boos op mezelf toen ik niet verder kon met het HBO… Ik voelde me een echte mislukking en ditzelfde gevoel had ik toen mijn contract bij mijn vorige werkgever niet werd verlengd. Maar waarom??? Je kan niet in alles uitblinken. Niet alles is jouw ding en dat is okay. Je bent zo snel zó streng voor jezelf. Doe dit alsjeblieft niet.
 • Je hoeft niet iets leuk te vinden omdat anderen dit leuk vinden. Dit is een les die ik gelukkig al heel jong door had, maar dit geldt niet voor iedereen. Als je een modetrend niet mooi vindt; draag het niet. Als je vrienden iets doen wat jij niet leuk vindt; doe het niet. Als je iemand niet aardig vindt; ga er niet mee om. Iedereen om me heen houdt van kerst; het is het verre van mijn favoriete periode. Iedereen had een BlackBerry; ik vond het een shitty en lelijke telefoon, dus ik wilde hem niet. Het zijn kleine dingetjes, die een groot impact op je leven kunnen hebben. Lekker belangrijk dat iemand anders het leuk vindt! Jij moet iets leuk vinden en als dit niet het geval is; doe het niet, koop het niet, laat het los.
 • Je bent niet zwak als je huilt. Dit is voor mij een heel groot iets geweest. En stiekem is dat soms nog steeds wel zo. Want ik vóél me wel heel zwak als ik eenmaal breek voor iemand. Als ik alleen ben, boeit het me niet zo en laat ik het even gaan, zodat ik er van af ben. Echter vind ik het vreselijk om te huilen waar anderen bij zijn, maar dit betekent niet dat het een vorm van zwakte is. Ik ben niet zwak. Ik ben het verre van zwak. En als je me ziet huilen, weet dan dat dit absoluut geen zwak punt van me is. Ik kom alleen maar sterker terug.
 • Je hoeft niet dronken te zijn om een leuke avond te hebben. Ik dacht altijd dat dit wél zo was… Dat als ik geen alcohol op had, ik het niet naar m’n zin kon hebben. Wat een onzin!!! Nu ben ik zonder alcohol net zo druk als met, maar daar gaat het niet om. Het is heerlijk om de volgende dag zonder kater wakker te worden, zonder gaten en zonder zorgen. Waarom dacht ik ooit dat het leuk/schattig was wanneer ik dronken was? Nu kan ik al niet zo veel drank meer hebben als toen ik 16 was, maar ik ga nu net zo lief een avondje op cola of zelfs warme chocomel met slagroom.
 • Zorg goed voor jezelf. Dit klinkt heel simpel, maar is moeilijker om ook echt te doen. Ga op tijd slapen. Doe dat maskertje op. Haal je make-up eraf voor het slapen. Houd je aan de schijf van 5. Probeer die 10.000 stappen per dag te halen… MAAR; leef ook. Voor jezelf zorgen betekent ook dat je af en toe die zak chips gewoon mag open maken en op eten. Voor jezelf zorgen betekent ook je bed regelmatig verschonen. Het betekent weten wanneer je genoeg hebt gegeten, maar het betekent ook dat je best eens uit eten mag als je op dieet bent. Zorg ook mentaal goed voor jezelf. Stort je niet in een discussie waar je ongelukkig van wordt. Ga niet zitten piekeren ’s nachts, maar leg het op je nachtkastje en pak je rust.
 • Je bent nooit te oud voor Disney!!!! Fuck wat iedereen zegt. Ik ben dat gezeik ZO zat. ‘’Ben je niet een beetje te oud voor Disneyland?’’ of ‘’Ben je naar Frozen II geweest? Je bent volwassen…’’. FLIKKER OP. Disney maakt me al van kleins af aan ZO gelukkig en blij… Ik ben nu net 24, heb mijn derde jaarpas voor Disneyland Parijs en vier hier mijn verjaardag. En het zal me aan mijn reet roesten dat je me te oud vindt. Ik geniet. Ik heb het naar m’n zin. Ik houd van Disney(land) en je bent er nooit te oud voor. Er zit geen leeftijdsgrens aan als een houdbaarheidsdatum en als je dat niet in kan zien, ben je saai en stom.
 • Pluk de dag, want het kan zo ineens de laatste zijn. Deze zin uit ‘Rood’ van Marco Borsato kwam me toch een partij binnen… Ik hoorde het nummer vlak nadat mijn moeder ons had verlaten en eindelijk begreep ik deze zin. Want het is zo. Je weet nooit wanneer het klaar is. Dus maak wat van je dag!
 • And last but not least; Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dit was de quote waar mijn moeder jaren op leefde en ik vind het fantastisch. Het haakt in op veel van eerdere punten, maar ik wilde hier graag mee eindigen. Want het leven IS een feestje. Niet ieder feestje is even leuk. Soms wil je eerder naar huis, zijn het niet jouw mensen of is de muziek niet jouw smaak en dat is okay. Hang de slingers op. Maak er wat van. Je bent altijd één stap verwijderd van een compleet nieuw feestje (leven).

Uiteraard heeft het leven me meer geleerd, maar dit zijn 24 dingen die ik graag met je wilt delen. Waarom? Omdat ik zélf hier aardig wat aan heb gehad.

Op het moment dat dit online komt, loop ik door Disneyland Parijs. Hier vier ik mijn verjaardag en man; wat heb ik hier naar uit gekeken. Ik ben nu 24. Bijna een kwart eeuw. 4 jaar geleden stortte mijn wereld compleet in en inmiddels heb ik mezelf alweer aardig op de rit. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Er is altijd ruimte voor nieuwe dingen, voor nieuwe mensen en om nieuwe dingen te leren. Maar ik kom er wel.

Ik wens je een hele fijne dag vandaag en een heel fijn weekend. Geniet er van! En vergeet vandaag je slingers niet op te hangen (ook een beetje voor mijn verjaardag natuurlijk). Eet een gebakje op mij, proost op mijn verjaardag en maak er een heerlijk einde van november van. Morgen is het december. Het laatste hoofdstuk van 2019. Nog 31 dagen tot 2020…

Veel liefs, Tessa

Author

xtessaouwehand@hotmail.com
A lot of woman with a lot of layers, a lot of personality, a lot of dreams, a lot of ideas, a lot of strategies, a lot of wanderlust and a lot of love.

Weekblog 12

25/11/2019

Weekblog 13

02/12/2019